Blog

Een optimale balans tussen gebruikersgemak en beveiliging

By 8 april 2019april 29th, 2019No Comments

Een optimale balans tussen gebruikersgemak en beveiliging

De meeste organisaties beseffen inmiddels wel dat ze moeten toewerken naar de moderne werkplek. Medewerkers willen werken met (mobiele) devices op de manier zoals ze dat thuis gewend zijn. Door dit te ondersteunen stijgt de productiviteit van deze medewerkers drastisch en de tevredenheid neemt toe omdat medewerkers prettiger kunnen werken. Maar waar medewerkers gelukkiger worden van de moderne werkplek, is het voor IT een grote uitdaging om alles beheersbaar en veilig te houden. Zij hebben te maken met diverse uitdagingen. Wij zoomen dieper in op die uitdagingen én vertellen hoe u deze uitdagingen het hoofd biedt.

Door Gertjan Jongeneel en Ferdinand Stijn

Voorheen was IT verantwoordelijk voor de volledige IT-infrastructuur en alles gebeurde tussen de vier muren van het bedrijf tussen 9 en 5. Maar tegenwoordig willen medewerkers werken met devices die ze ook in hun privéleven gebruiken. Laptops, tablets, telefoons en smartwatches. Elk type device vraagt echter om een aparte manier van beheer. Bovendien willen medewerkers steeds vaker op door hen zelf gekozen locaties werken en proberen ze vanaf allerlei plaatsen verbinding te leggen. Een volgende uitdaging zit in de applicaties en data.

Er zijn meer applicaties dan ooit en die worden steeds vaker ‘verSaaSt’.

Handig, want zo hoeft u zelf niet meer te denken aan het onderhoud en updaten van de applicatie. Sommige applicaties kunnen echter niet ‘as a service’ worden aangeboden en blijven daarom on-premise draaien. Daarnaast wordt data op (niet-beveiligde) devices opgeslagen en staat steeds meer verspreid. IT weet vaak niet meer welke devices in gebruik zijn, welke applicaties in gebruik zijn, waar bedrijfsdata staat en vanaf welke locaties verbinding worden gelegd. Hoe zorgt u nu voor een moderne werkplek die ook nog eens veilig is?

Spanningsveld

Waar het in de basis op neerkomt is dat medewerkers graag makkelijk willen werken, met het device en de applicaties die hun voorkeur hebben en vanaf elke locatie. IT wil dit juist zoveel mogelijk inperken omdat beheerders anders de controle verliezen, er geen overzicht is en belangrijker nog: de beveiliging in gevaar komt. Het ophogen van de beveiliging betekent echter vaak een verminderd gebruiksgemak. Zo ontstaat er een spanningsveld tussen medewerkers en IT. VMware Workspace ONE en Citrix Workspace kunnen hier uitkomst bieden.

VMware en Citrix

VMware en Citrix begrijpen de uitdagingen waar organisaties mee te maken hebben.

Zij snappen dat IT grip wil houden én dat medewerkers eenvoudig willen werken.

Het aanbieden van een portal voor alle applicaties en data is de oplossing die deze vendoren aanbieden. Met eenmaal inloggen verkrijgt de medewerker toegang tot alle applicaties, zowel traditionele als SaaS applicaties. Waar deze ook draaien. IT blijft in controle over wie welke rechten krijgt en de devices worden gemanaged met dezelfde oplossing.

Wat levert het op?

Het werken met een centrale portal levert grote voordelen op. Medewerkers kunnen werken zoals ze dat het liefst doen. Ze hebben toegang tot de benodigde applicaties en data onafhankelijk van waar deze zich bevinden. Bovendien hoeven ze niet meer voor elke applicatie een apart wachtwoord te onthouden door Single Sign-on. Omdat ze effectiever aan de slag kunnen, worden ze productiever. Ook vanuit beheerperspectief is het een stuk eenvoudiger. U beheert alle devices vanuit 1 console en hoeft niet voor elk type device een nieuwe tool aan te schaffen. Data wordt niet langer lokaal op devices opgeslagen, omdat er een bruikbaar (cloud)alternatief is. Zo voorkomt u dat medewerkers naar eigen oplossingen zoeken en er schaduw-IT ontstaat.

Met deze moderne oplossing bent u ook klaar om nieuw talent aan te trekken. De nieuwe generatie is niet anders gewend dan dat ze altijd, overal en met elk gewenst device kunnen werken. Wanneer u dit de nieuwe generatie niet kunt bieden, zullen ze al snel geneigd zijn om bij een concurrent te gaan werken die dit wel biedt.

Deel deze insights met uw netwerk

Wat doen wij?

COMPAREX begrijpt dat u niet van de ene op de andere dag overstapt naar zo’n moderne werkplek. We vertellen u graag over de mogelijkheden, kijken goed naar uw organisatie en adviseren u vervolgens over de oplossingen die het beste bij u passen. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met Gertjan Jongeneel of Ferdinand Stijn.

Neem contact op met
Gertjan of Ferdinand

Gertjan Jongeneel
Senior Solution Architect

Ferdinand Stijn
VMWare Solution Specialist

Neem deel aan ons

Inspiratie Event over de Modern Workplace op 12 juni

Op ons Inspiratie Event laten we u uitgebreid alle mogelijkheden zien en vertellen we u over de nieuwste features. Zo ervaart u ter plekke wat de Modern Workplace u kan opleveren.

Details bekijken en inschrijven